zaterdag 29 augustus 2015

10x wat mij enorm heeft geholpen om beter te plannen

Hee allemaal! Nu wij op school onze nieuwe leerdoelen opstellen voor dit schooljaar hoor ik nog steeds bij velen dat plannen iets blijft dat lastig is, ieder jaar weer. Dit herken ik wel een beetje, al moet ik zeggen dat ik het afgelopen jaar enorm in plannen ben gegroeid. En vandaag wil ik jullie, omdat het een veelbesproken probleem is, vertellen wat mij enorm heeft geholpen. Well, let's do this?


1. Het boek 'Happy life' geschreven door Mascha
In dit boek bespreekt Mascha allemaal onderwerpen in het kort. Eigen ervaringen, maar ook staan er handige tips in. Ik heb dit boek zomer 2014 gelezen toen ik op de boot terug zat vanaf Terschelling. Het boek inspireerde me heel erg en ook al is het nu al een poosje geleden dat ik het las, ik heb een aantal dingen heel goed onthouden. Mascha zei bijvoorbeeld dat je dingen op volgorde van 'belangrijkheid' in je planning moet zetten. Geef de activiteiten nummertjes. Je moet bijvoorbeeld boodschappen doen voor het avondeten, afwassen, huiswerk maken voor morgen en een creatieve opdracht voor overmorgen. Je zet de activiteiten onder elkaar en bekijkt wat het belangrijkst is om eerst te doen. Huiswerk voor morgen gaat sowieso voor huiswerk van overmorgen en afwassen kan ook na het avondeten in één keer. Maar zonder boodschappen kun je geen avondeten klaar maken. Dit zou dus de volgende volgorde betekenen:

Boodschappen voor avondeten 1
Afwassen 2
Huiswerk morgen 3 
Creatieve opdracht overmorgen 4

Behalve dit staan er nog veel meer handige tips in het boek, ik raad het jullie echt aan. Het heeft mij geholpen en het is niet een boek dat je in de kast zet en nooit meer eruit haalt. Ik denk erover om het binnenkort voor de tweede keer te gaan lezen. (Ergens tussen al die boeken die ik nog wil lezen. Die lijst wordt steeds langer..) 

I think she is such an amazing person..

2. Planboekje
Ik heb naast mijn agenda een planboekje. Dit is eigenlijk gewoon een notitieboek(je) dat je zelf uitkiest en waar je je fijn bij voelt. Ik heb bijvoorbeeld een vrij groot planboekje omdat ik niet van hele kleine bladzijden houdt. Ook heb ik een harde kaft omdat ik dat fijner vind schrijven. Vroeger schreef ik altijd alles in mijn agenda. Datums van toetsen maar ook wat er voor zo'n toets geleerd moest worden. Dit paste vaak niet, waardoor ik of ging proppen of elke toetsstof in een ander schrift neerzette. Kortom; Erg onoverzichtelijk. Dit is het tweede schooljaar dat ik met een planboekje werk. Ik gebruik ongeveer anderhalf tot twee planboekjes per schooljaar. In zo'n boekje schrijf ik de dingen op die van belang zijn maar waarvoor in mijn agenda niet de geschikte ruimte is. Ik schrijf nu alleen afspraken in mijn agenda en de rest komt lekker in mijn planboekje. Hierbij kun je denken aan informatie over vakken, e-mailadressen van leraren die we tijdens de les krijgen, dingen die ik niet moet vergeten. Na school kijk ik in mijn planboekje en weet ik kort samengevat precies wat ik moet weten en moet doen. Het werkt voor mij heel goed. :)

Zo'n planboekje heb ik! :) Gekocht bij Hema voor volgens mij €3,-

3. De wekker zetten
Het klinkt heel stom, maar soms zet ik zelfs mijn wekker op vrije dagen of in het weekend. En dan niet omdat ik ergens naartoe moet. Nee, gewoon omdat ik weet dat ik anders misschien veel later wakker word dan ik had gewild en er een groter stuk van de dag weg is. Ik zet mijn wekker meestal rond een uur of acht, half negen. Ik vind het persoonlijk heerlijk om een stuk van de ochtend mee te krijgen, ook op vrije dagen. Doordat ik niet een gat in de dag slaap, heb ik meer tijd om te dingen te doen die ik wil doen. En dat brengt me ook meteen bij het volgende punt...

4. ...Eerst wat je moet, dan wat je leuk vind
Ik weet het, deze klinkt heel erg cliché. Maar voor mij werkt het om streng voor mezelf te zijn. Bijvoorbeeld: 'Nee Marianne, eerst rekenen afmaken dan pas op je telefoon kijken'. Ik heb persoonlijk een veel beter gevoel wanneer ik iets leuks doe na iets wat ik eigenlijk niet zo leuk vond dan andersom. Als ik eerst ga tekenen bijvoorbeeld terwijl ik een verslag moet maken, blijft dat gevoel aan me knagen. 'Marianne, je bent verkeerd bezig.' Door dat knagende gevoel kan ik helemaal niet genieten van mijn ontspannende activiteit. Dus ja, beter doe ik eerst wat ik moet en dan wat ik leuk vind. :p


5. Wees streng maar rechtvaardig voor jezelf
Wanneer andere mensen streng voor me zijn helpt dit soms. Maar de helft van de tijd ook niet. Ik wil meestal graag zelf verantwoordelijk zijn voor of ik mijn huiswerk maak en of ik goed genoeg leer voor een toets. Toch vind ik het wel fijn als leraren een beetje streng, of nee eigenlijk bedoel ik duidelijk, zijn. Dan weet ik waar ik aan toe ben. Wat ik bedoel met streng zijn voor jezelf is dat je soms eens even tegen jezelf moet zeggen 'kom op, nu die telefoon aan de kant' of 'hou nou eens op met tekeningetjes maken, FOCUS!' Aan de andere kant moet je rechtvaardig voor jezelf zijn en bijvoorbeeld eventjes vijf of tien minuutjes ontspanning nemen wanneer je helemaal gek word van die sommen en de concentratie zoek is. Maar ook dan moet je ook jezelf na die vijf of tien minuutjes vrije tijd weer zover krijgen dat je door gaat. Geloven in jezelf staat nauw verbonden met vertrouwen in jezelf. En vertrouwen in jezelf krijg je alleen als je je ook aan de afspraken met jezelf houdt.

6. Probeer niet uit te stellen
Met sommige vakken stel je het huiswerk misschien zo lang mogelijk uit. Dit had ik op de middelbare met natuurkunde. Ik vond er niks aan, ik kon het niet, het lukte niet.. Ik vond het al met al verschrikkelijk.. Vooral omdat ik, steeds wanneer ik dacht het te snappen, het verkeerd snapte. En vaak snapte ik ook niet waarom ik het verkeerd snapte. Pff, ik word nog lichtelijk gefrustreerd als ik eraan terugdenk. Maar goed, mijn punt is; Soms heb je huiswerk voor pas volgende week maar heb je eigenlijk zat tijd om het nu te maken. Je weet dat je er alleen maar meer tegenop gaat zien en bovendien kan er volgende week wel opeens allemaal huiswerk bij zijn gekomen waardoor je niet de tijd hebt om rustig naar dit lastige vak te kijken. Gevolg? Stress! Daarom zeg ik; probeer niet uit te stellen. Ik weet maar al te goed hoe lastig het is om niet uit te stellen. Maar achteraf is het vaak wel beter om iets meteen te doen als je het kunt doen. 


7. Veel doen
Op mijn opleiding word ik vaak geconfronteerd met planningen in de vorm van een lesformulier. Hierbij moet je ook tijd inplannen voor de inleiding van je les, de kern en de afsluiting. Dit is iets wat ik nog steeds erg lastig vind; Tijd inschatten. Soms heb ik tijd over, maar ik heb eigenlijk altijd te weinig tijd waardoor ik in de stress schiet. Het frustreert me dat tijdsplanningen altijd verkeerd ingeschat zijn bij mij. Of althans waren. Doordat ik zoveel met plannen oefen, gaat het ook steeds beter. Wanneer ik eens erger veel te vroeg aankom, leer ik ervan voor de volgende keer door wat later van huis te gaan. Fouten maak je om te leren en leren dat doe ik. :) 

8. Wees niet bang om hulp te vragen
Je bent heus niet de enige die hulp vraagt! Toen ik net op de middelbare zat wilde ik heel graag alles zelf doen. Hulp vragen bij plannen? Pff, zo moeilijk kon het toch niet zijn? Nou, best wel. Tegenwoordig vraag ik mijn moeder of wie er op dat moment ook bij me is vaak hoeveel tijd diegene voor mijn activiteit zou schatten. Hier leer ik ook weer van. En andere mensen zitten er ook wel eens naast. Durft te vragen. Want ook hulp vragen brengt je uiteindelijk verder.




9. Durven afwijken van de planning
Natuurlijk is een planning om je aan te houden. Maar onthoud ook dat een planning slechts richtlijnen zijn om je te helpen. Vroeger wilde ik nog wel eens in de stress schieten als er iets gebeurde waardoor mijn planning niet meer klopte. Dan had ik voor die tijd bijvoorbeeld mijn huiswerk Nederlands gepland en vrij vlot daar achteraan al leren voor geschiedenis. Als mijn moeder me dan vroeg om te helpen met de afwas waren de tijden natuurlijk al helemaal anders en vond ik mijn planning mislukt. Maar zo werkt het niet. Planningen zijn richtlijnen voor je doelen. Je haalt je doelen vaak ook wel als je tien minuten later begint met iets op je planning. Bovendien is het leven veel te onvoorspelbaar om alles precies vast te zetten op tijdstippen. Zeker als je voor de klas staat. Ik denk dat ik het daarom ook wel heb afgeleerd om alles heel strak te plannen. Met een groep kinderen gaat er altijd wel iets anders dan gedacht.

10. Geloof in jezelf
Alles begint met een beetje vertrouwen en geloof in jezelf. In je eigen kunnen. Geloof dat je als je ergens hard voor werkt en veel oefent wel komt bij wat je wilt bereiken. You are special and you can light up your own star. ♥ 

Dit waren de 10 dingen die ik jullie vandaag graag mee wilde geven. Ik hoop dat er mensen zijn die dit lezen en er iets aan hebben. Daar doe ik het voor! :) Ik wens jullie nog een fijne avond. Tot snel!







woensdag 26 augustus 2015

The unsuccesful adulting tag

Hee allemaal! Laatst kwam ik een leuke tag tegen waar ik nog niet eerder van had gehoord. Namelijk 'the unsuccesful aldulting tag'. Ik vond hem op de blog van Lotte. Deze tag gaat over het volwassen worden maar je eigenlijk nog helemaal niet zo voelen. Aangezien ik bijna 18 word en me echt nog geen volwassene voel, leek me dit wel een leuke om zo voor mijn verjaardag te doen. Are you ready?

Wat is het meest onvolwassen eten dat je de afgelopen week hebt gehad?
Ik vind het lastig om eten in vakjes te delen van 'volwassen' en 'kinderachtig'. Mensen moeten eten wat zij zelf willen eten. Maar wanneer ik aan 'kinderlijk eten' denk, denk ik snel aan snoep. En afgelopen week heb ik jelly beans gegeten. En iets 'ergers' niet volgens mij. Ik ben een beetje jelly bean verslaafd.. Caramel popcorn, strawberry smoothie.. Er zijn zoveel lekkere smaken. Als Hilly en ik afspreken ontbreken de jelly beans meestal niet. Dat is een beetje één van onze vaste dingen geworden. Ik weet trouwens nog wel iets (al is dit langer dan een week geleden); Minion hagelslag. (Ja, voor de minions. Want ik was erg nieuwsgierig.)


Hoe vaak ga je vóór 22.00 uur op bed?
Nooit. Daar ben ik heel eerlijk in. Ik lig soms wel eens om 21.45 op zijn vroegst, maar slapen doe ik dan nog niet. Deze week probeer ik steeds om 22.00 uur te gaan slapen, maar dat lukt nog niet zo goed. Ik slaap meestal tussen 22.00 en 23.00 uur. Dat vind ik zelf te laat, maar zoals ik al zei kan ik meestal niet eerder in slaap komen. Gisteravond was het rond 23.00 uur en daarom wil ik vanavond eerder gaan slapen, ik ben nu best moe. I need a powernap.

Wat is het laatste kinderprogramma dat je hebt gekeken?
Al ben ik van mening dat het huis anubis leuk blijft op elke leeftijd, komt het natuurlijk op een kinderzender en kijken er ook kinderen naar. Ik ook voor het eerst toen ik kleiner was. Dus dan het huis anubis. Hiervan heb ik vandaag nog een stukje gekeken. :)


Wat is het laatste dat je bent vergeten?
Mijn schoolpas. Hiermee kom je door de poortjes die op mijn school staan. Ik had hem bij de creatieve ruimte laten liggen. ( Hoe typisch, Marianne die iets laat slingeren op de creatiefste plek van de school :p) Gelukkig kwam een oud-klasgenoot ermee dat hij daar lag. Dat was een gelukje. Het was overigens niet de eerste keer dat ik dat ding kwijt was. Mijn pas heeft ook al twee keer op school gelogeerd. Dan kon ik hem de volgende dag bij de gevonden voorwerpen bij de balie halen. Ach ja.. Ik doe mijn best om alles te onthouden en op te schrijven, alleen ik zou mezelf niet zijn als ik nooit iets vergat.

Ben je wel eens in je pyjama naar buiten geweest?
Ik wilde al met nee gaan antwoorden, tot ik me besefte dat ik wel degelijk in mijn pyjama buitenshuis ben geweest. Dit zijn geen spectaculaire dingen hoor, haha. Als ik in de zomer wakker word, ga ik 's ochtends wel eens in pyjama de achtertuin in om daar bijvoorbeeld met mijn ouders te ontbijten of om mijn kat te aaien die daar is. Ook heb ik afgelopen jaar mijn eerste 'in pyjama over camping' ervaringen beleefd. Midden in de nacht met een lampje naar de wc of mee naar het toiletgebouw als mijn zusje moest. En andersom. We gingen 's nachts niet alleen dwalen. De eerste keer voelde ik me wel een beetje ongemakkelijk als ik mensen tegenkwam terwijl ik in mijn pyjama wandelde. Maar daar heb ik me vrijwel meteen maar overheen gezet. Want hé! It's camping life. Daar zijn wel meer dingen anders. Eten, waar je slaapt etc. 


Wat is je meest ranzige gewoonte?
Uhhh.. Dat is een goede vraag. Ik heb volgens mij geen vreselijk ranzige gewoontes. Ik weet alleen iets dat ik vandaag heb gedaan. Ik kan dingen heel gedetailleerd vertellen en maandag was er een kikker op stage. De kinderen waren er helemaal weg van en we lieten het beestje weer vrij nadat iedereen hem had gezien. Dinsdag kwam het meisje dat het meest aan de kikker 'gehecht' was geweest naar me toe en zei dat ze hem weer gevonden had. Maar dan dood. Ik schrok me een hoedje en liep natuurlijk mee. Daar lag de kikker. (LEES NIET VERDER ALS JE NIET TEGEN ONTLEDINGEN KUNT.) Hij was niet meer één geheel en sommige organen lagen eruit. Waarschijnlijk was ik misselijk geworden als de kinderen er niet bij waren geweest. Alleen ik werd niet misselijk, ik vond het alleen zo sneu voor die kindjes. Ze zagen een dood dier en ook nog eens op een hele onprettige manier. Ik kon nu moeilijk tegen de kleuters zeggen dat hij sliep.. Ik heb mijn stagementor gehaald alleen toen we weer terug wilden lopen, had één van de kinderen de kikker met alles erom heen opgepakt en kwam ermee naar alle juffen die pleinwacht hadden toe. De meeste juffen schrokken zich kapot. Ik was voorbereid. Dit kind moest natuurlijk heel goed handen wassen en de kikker werd weggehaald van het plein. Maar goed, ik vertelde dit verhaal vandaag ook aan mijn vrienden en die werden er misselijk van. En nu hier doe ik het weer.. Ik denk dat dat mijn ranzigste gewoonte is. Dingen vertellen die mensen liever niet willen horen en bij voorkeur niet onder het eten. Ik heb mijn verhaal hierboven net even iets aangepast omdat ik me bedacht dat wat er eerst stond best wel cru was. Lezers hoeven ook niet precies te weten hoe het arme beestje erbij lag. Het was geen fijn gezicht. 

Hoeveel enkele sokken heb je in je la liggen?
Geen. Allemaal keurige bolletjes van twee sokken die bij elkaar horen. :)

Welke lelijke emoji gebruik je wel eens?
Pff.. Hier kan ik eigenlijk geen antwoord op geven. Want naar mijn idee zijn er geen lelijke emoji's en heeft iedereen zijn eigen favorieten. Ik zal hieronder wel een plaatje zetten van mijn favorieten.


Wat is je meest nerderige eigenschap?
Ten eerste noem ik mensen geen nerds. Wanneer iemand zijn best voor doet of het leuk vind om nieuwe dingen te leren vind ik het sneu om meteen iemand in een hokje te stoppen. Mensen oordelen vaak te snel over een ander en ik wil niet zeggen dat ik dit niet onbewust doe, ieder mens maakt onbewust oordelen over personen om wat ze doen. Maar soms zitten we er zo compleet naast! Ik probeer er daarom op te letten. Well, back to the subject. Mijn meest 'nerderige' eigenschap? Ik vind het fijn om zo hoog mogelijke beoordelingen te halen en ben perfectionistisch ingesteld.

Wanneer heb je voor het laatst iets gebakken dat mislukte?
Dat is al een hele poos geleden maar het waren brownies. Ze zakten in. Wat ze niet minder lekker maakte. :P



Welke tik komt bij je naar boven als je je ongemakkelijk voelt?
Ja, wat doe ik als ik me niet op mijn gemak voel? Zover ik mij ervan bewust ben doe ik geen hele opvallende dingen. Maar ik sta soms wel wat te shaken voor mijn eigen gevoel. Ook ontwijk ik meestal blikken als ik me niet op mijn gemak voel en ben ik meer prikkelbaar.

Wat was de laatste rekening die je verstopte?
Ik heb nog nooit een rekening of bonnetje verstopt. Wel heb ik het een aantal keren verborgen als ik iets lekkers kocht voor op mijn kamer, terwijl mijn ouders me hadden gezegd dit niet te doen. Meestal kwam dit wel uit. Ik hou stiekem gedoe of liegen nooit lang vol, haha.

Well, dit was mijn onsuccesvolle weg naar de volwassenheid.. :P Nee, geintje! Volwassen worden gaat met stapjes best wel de goede kant op. Er zit niet voor niks een pubertijd tussen kind zijn en volwassen. It takes time. Wat ik wel vervelend vind is wanneer mensen tegen mij zeggen dat Disney voor kleine kinderen is. What about Disney nature? De bloederige scenes in de pirates films? Enge achtbanen / attracties in Disney? Alle Disney telefoonhoesjes? Disney films die in het Engels met ondertiteling 's avonds draaien in de bios voor volwassenen en tieners? Haha, sorry. Maar ik moest even iets bewijzen. Ik wens jullie een fijne avond. Wisten jullie trouwens dat Walt Disney die alles begon met een muis (Mickey) bang was voor muizen?










zondag 23 augustus 2015

10x waar ik super gelukkig van word

Hee allemaal! Vandaag is het alweer de laatste dag van het weekend. Ik kijk er naar uit om morgen weer naar stage te gaan, maar heb ook een leuk weekend gehad. Gisteren ben ik heel lui geweest. Ik heb gelezen, geblogd en mijn boekenkast opnieuw ingedeeld op een manier waarop er meer boeken in passen. Vandaag zijn we naar mijn opa en oma en een soort tante geweest. Deze 'tante' is eigenlijk een vriendin van mijn moeder, maar ik vind het altijd leuk om mee te gaan. Het is een heel prettig mens die om andere mensen denkt en van jongs af aan al als een soort tante in mijn leven staat. Tenminste dat is hoe ik dat ervaar. Haar manier van leven vind ik soms best inspirerend. Hoe ze met haar dieren omgaat en geniet van de eenvoudige dingen.. Dat zijn mooie dingen om te onthouden en ook naar te leven. Vandaag heb ik voor het eerst haar puppy gezien. En wat een schatje is dat! Ook bij mijn opa en oma heb ik allemaal dieren gezien. Mijn dag bestond dus uit puppy's, kittens, volwassen honden en katten, aardige mensen, lekker eten.. Allemaal fijne dingen. Dat is ook meteen hoe ik op de inspiratie voor vandaag kwam. Vandaag wil ik de eenvoudige dingen met jullie delen die mij gelukkig maken. :) Let's do this!

1. Boeken
Het lezen van mooie boeken maakt me gelukkig. Ik kan dan eventjes verdwijnen naar een andere wereld en zie wat ik lees ook voor me gebeuren. In een boek word je meegezogen in het verhaal van iemand anders. 's Avonds met zaklamp onder de dekens lezen of met mijn knieën opgetrokken op de bank vind ik ultieme ontspanning. Maar niet alleen het lezen van boeken maakt me gelukkig. Ook kan ik heel lang door boekhandels of bibliotheken dwalen, flapteksten lezen.. Een nieuw boek kopen of lenen dat je al heel lang wilt lezen is ook zo'n fijn gevoel. Ik hou van boeken en ik spaar de boeken en series die ik leuk vind. Wanneer ik niet zeker weet of ik een boek leuk ga vinden leen ik het meestal eerst van de bibliotheek en koop het daarna pas zelf. Dat heb ik nu dus met de elfenserie van Aprilynne Pike. Ik ben nu in het tweede boek bezig maar vind de serie nog steeds leuk. Misschien iets voor mijn verjaardag.. 


2. Films kijken
Ik ben dol op het kijken van films. Lekker op de bank hangen, je laten verrassen door weer een nieuw verhaal / avontuur, wat versnaperingen erbij. Net als lezen vind ik dit geweldig. Ik wissel deze twee hobby's dan ook af. Ik kijk ook wel eens series. Op het moment moet ik despicable me 2 nog kijken en een aantal Disney Pixar films. Deze zullen binnenkort worden toegevoegd aan de movie challenge. Ik hou van fantasy, Disney, animatie, romantisch, spannend, komisch.. Qua films vind ik veel leuk. Zo af en toe (eens in de twee jaar) kijk ik eens een horrorfilm. Meestal vind ik het dan wel geinig om te schrikken met vrienden (al schrik vaak het meest), maar achteraf word ik wel wat bang. Dus ja, vandaar dat ik horror beperk. Dit plaatje hieronder lijkt me trouwens een heel goed idee om een keer te gaan doen. :)


3. Dieren
Ik ben gek op dieren. Honden, katten, konijnen.. Maar ook dieren waar je alleen naar kunt kijken zoals vlinders. Dieren kunnen me vrolijk maken. Een miauw of kopje als begroeting wanneer ik thuiskom, dat vind ik zo bijzonder. Of wanneer de hond van mijn opa en oma me een pootje geeft uit zichzelf. Een vlinder die zijn prachtige vleugels aan me laat zien.. Zulke kleine dingen eigenlijk, maar daar geniet ik van.


4. Complimenten
Ik noem het eventjes complimenten, maar eigenlijk is het wel wat breder dan dat. Ik vind het zo fijn wanneer mensen tegen me zeggen dat ik goed en boeiend schrijf. Dat doet me goed om te horen, aangezien ik ook zoveel uren (één uur ongeveer per artikel) in ItsAllAboutMarly steek. Ik vind het ook fijn wanneer mensen hun waardering uitspreken of wanneer ik dat andersom doe. Laatst zei iemand tegen me dat ik één van zijn beste vrienden was. En zulke opmerkingen doen het hem. Daar kan ik me gelukkig bij voelen. En zoals ik al zei vind ik het ook fijn om zelf mijn waardering naar anderen toe uit te spreken. Soms is het lastig om complimenten te geven of te ontvangen omdat je bang bent voor een ongemakkelijke situatie. Maar het beste is om ze wel gewoon te geven en te accepteren, aangezien complimenten, respect en waardering de wereld een stukje mooier maken. 

5. Schrijven
Ik vind het heerlijk om achter mijn laptop te zitten typen en gewoon eruit te gooien wat ik denk of wat ik leuk vind. Ook voel ik me na het schrijven van een artikel eigenlijk altijd beter dan daarvoor. Niet alleen mijn blog, maar ook het schrijven in mijn dagboek vind ik erg rustgevend. Hierin kan ik alles kwijt (zoals op het plaatje hieronder ook staat; good times bad times.. everything) en meestal voel ik me na het schrijven ook zo ontspannen als ik maar kan zijn.


6. Een briesje op een warme zomerdag
Hoe lekker is het als je tijdens een warme fietstocht even de schaduw vindt? Of wanneer er opeens een koel briesje je langs je waait en je even weer nieuwe energie geeft? Heerlijk vind ik dat. Net zoals koud drinken op een warme dag na een lange wandel/fietstocht. :)

7. Wanneer ik me besef dat ik sterk ben
Iedereen komt zijn of haar portie narigheid tegen, alleen soms is het goed om te kijken waar je al doorheen bent gegaan. Wanneer je zelf van binnen gelooft dat je sterk bent, zul je je ook sterker voelen. En je sterk voelen maakt weer dat je positiever tegen de dingen aan kijkt. De momenten dat ik trots op mezelf ben of mezelf heel sterk voel, zijn ook momenten waarop ik me gelukkig voel.


8. Naar de bioscoop of het theater gaan
Dit is mijn favoriete uitje. Ik vind het heerlijk om in die rijen stoelen naar boven te lopen en te zoeken naar mijn plekje (theater) of het plekje dat me leuk lijkt en vrij is. (bioscoop) Het moment waarop de gordijnen opengaan of de film echt gaat beginnen.. De pauzes, de liedjes, de scenes.. Vooral naar musicals gaan vind ik een bijzondere ervaring waar ik echt heel gelukkig van word. Op het plaatje hieronder zie je de cast van lover of loser tijdens de musical sing along 2012. Ik ben naar deze musical geweest. Dit was de eerste musical waarbij het publiek de richting van het verhaal steeds kon bepalen. Heel leuk! 


9. Wanneer ik heerlijk in slaap kan vallen
Ik ben iemand die veel nadenkt. En wanneer heb je daar tijd voor? 's Avonds in bed. Soms denk ik na, soms ben ik niet zo moe dat ik in slaap kan vallen.. Daardoor val ik zoals veel mensen niet iedere avond als een roosje in slaap. De avonden waarop ik me wel lekker kan nestelen en langzaam weg droom horen daarom tot mijn 'lucky list'. Ik vind het heerlijk om in slaap te dommelen en dan 's ochtends net zo 'dommelig' wakker te worden. Niet te moe, maar gewoon dat het nog steeds prettig ligt.

10. Een tekening die goed gelukt is
Wanneer ik voor mezelf vind dat een tekening goed gelukt is, voel ik me blij. Zeker wanneer ik iets heb getekend dat eerder nog niet lukte of wanneer ik juist datgene voor het eerst probeerde te tekenen. Dit had ik vandaag ook. Ik heb vandaag 2,5 goed gelukte tekeningen gemaakt, 2,5 omdat de derde nog niet af is. Maar ik ben er meer dan tevreden over.

Goed, dit waren de 10 dingen die vandaag in me opkwamen als ik denk aan dingen waar ik gelukkig van word. Ik hoop dat jullie het weer leuk vonden om te lezen en ik wens jullie nog een fijne avond en morgen weer een goed begin van de week. Tot snel!

 

zaterdag 22 augustus 2015

Personal update: Eerste week school

Hee allemaal! Ik heb nu een aantal dagen niet geblogd. De afgelopen week stond in het teken van NIEUW. Al deze nieuwe indrukken heb ik opgespaard voor één artikel. Zoals ik heb beloofd komt hier het verslag van mijn allereerste week als tweedejaars onderwijsassistent. Get ready for a personal update.



Anders dan vorig jaar begon ik dit jaar met twee dagen stage. Ik loop dit jaar stage in groep 2. Het is mijn eigen keuze om dit jaar weer met kleuters te werken. Ik heb op mijn vorige stage in iedere klas een dag meegedraaid en vind eigenlijk alles leuk. Maar de onderbouw vind ik op de één of andere manier toch het leukst. Ik hou ervan om veel te helpen en van alles tegelijk te moeten. En in de hogere klassen zijn leerlingen toch meer zelfstandig en zit je als juf meer achter je bureautje. Bovendien denk ik dat het niet altijd even goed zal gaan als ik nu rekenen uit zou moeten leggen aan groep 7 of 8. Wat voor stage ik in het derde jaar kies weet ik nog niet, ik denk dat ik dan wel in een hogere klas wil stage lopen. Gewoon om te kijken hoe het me bevalt om een jaar lang met oudere kinderen te werken. 

Maar goed, mijn eerste stagedagen. Ik heb een hele aardige stagementor. Ze bedankt me voor de hulp en ik voel me zeer gewaardeerd door haar. Dat is fijn. We hebben wel een leuk klasje van 28 leerlingen. Er zitten zoveel verschillende kinderen in zo'n klas. Allemaal verschillende karakters. In de eerste stageweek en misschien wel weken gaat het er vooral om om een band op te bouwen met de kinderen en je plekje te vinden. De eerste dag op stage moest ik best wel wennen. Er zijn een aantal grote verschillen met mijn vorige stage-adres. Deze verschillen zijn niet positief of negatief te benoemen, ze zijn gewoon anders. En daar moest ik aan wennen. De tweede dag voelde ik me al meer thuis, liep ik fleurig door de gangen en ja.. Het voelde gewoon alsof ik daar al wat langer stage loop. In de klas hebben we veel liedjes gezongen en tijdens het zingen van die liedjes kreeg ik echt het gevoel van 'samen'. Ik heb het naar mijn zin op stage.


En woensdag.. Woensdag begon mijn eigen school weer. Tijd om iedereen weer te zien na zes weken. Ik heb een hele fijne en leuke klas, dus je kunt je voorstellen dat ik blij was om mijn klasgenoten weer te zien en te spreken. Na een uurtje op school, voelde het eigenlijk al een beetje alsof we niet zes weken weg waren geweest. En tegelijk weer. Hoe dan ook; het was een fijne comeback. 

Onze klas is nu samen gegooid met de andere klas Onderwijsassistent. Dit maakte dat wij nu bijna veertig mensen in onze klas hebben en dus les moeten hebben in grote lokalen. Deze nieuwe klas is wennen, maar we hebben vooral afgelopen donderdag een leuke dag met elkaar gehad. Donderdag moesten we allemaal een vak presenteren op groep 3/4 niveau. Ik had samen met drie vrienden crea/beeldend als vak gekozen en we hebben een slinger van naambordjes gemaakt met de klas. (Om aan te sluiten op het thema nieuw schooljaar/kennis maken.) De andere presentaties heb ik ook van genoten, iedereen had er echt iets leuks van gemaakt. Super! Tot slot hebben we met zijn allen lekker geluncht. Je kon echt merken, tenminste dat vond ik van mezelf wel, dat we tweedejaars zijn. Als we vorig jaar zulke presentaties hadden moeten maken, had dat er waarschijnlijk anders uitgezien. Nu hebben we gebruikt wat we vorig jaar geleerd hebben bij o.a. didactiek. Dat kon je duidelijk terug zien in de presentaties. 


Woensdag en donderdag waren introductiedagen (al telde de presentatie wel echt mee voor onze portfolio's) en volgende week beginnen de echte lessen. Maandag en dinsdag heb ik natuurlijk weer stage en gisteren was ik vrij. Dit is niet iedere vrijdag zo, alleen deze van de introductieweek. Het was op zich wel fijn om een dagje vrij te zijn. Ik heb overdag een cadeautje gehaald voor één mijn beste vrienden die vandaag 18 is geworden. Van harte gefeliciteerd Fedde! Maak er een mooie dag van. 's  Middags heb ik me bezig gehouden met het maken van een ranzige suprise. Kort samen gevat heeft Fedde zijn hand gestoken in een vuilniszak vol gruwelijke derrie omdat ik had gezegd dat het cadeau erin zat. Om vervolgens na "ik voel helemaal niks" op te merken dat het cadeau in mijn andere tas zat. Genius. ^^ Beter kan ik het niet uitleggen, daarvoor had je er bij moeten zijn. Het was gewoon een mooi moment. Een kernherinnering om in 'inside out termen' te spreken. 

En vandaag? Vandaag ben ik heel lui. Ik sliep gisteren heel laat, aangezien we Feddes verjaardag vierden en ik thuis nog steeds klaarwakker was. (Zou het door de film komen? Daar zaten flink wat schrikmomenten in. :P Ik heb het uitgegild zoals ik in tijden niet heb gedaan.) Vandaag voel ik me niet zo lekker, dus doe ik rustig aan. Hoe was jullie eerste week? Hebben jullie nog steeds vakantie? :) Ik wens jullie nog een fijne zaterdag. Tot snel!

maandag 17 augustus 2015

Filmrecensie: Inside out (Spoiler alert)

Hee allemaal! Vandaag heb ik mijn allereerste dag op stage gehad. Hoe graag ik jullie ook alles over vandaag zou willen vertellen, ik ga dit nog niet doen. Ik heb besloten om aan het einde van de week een personal update te plaatsen over deze hele eerste week. :) Wel kan ik verklappen dat mijn eerste stagedag erg leuk was, maar dat ik nu wel moe ben. Maar ja, wat wil je ook? Van het vakantieritme naar een stagedag op de basisschool. :P Daar zit verschil in. Wel ben ik voldaan moe, want het was een goede start van een nieuw schooljaar.

Wat ik vandaag op ItsAllAboutMarly ga doen is een filmrecensie. Zoals beloofd; Mijn recensie van Disney's inside out. Een originele animatiefilm die zich voor het grootste deel afspeelt binnen het hoofd van een meisje. (Hoe is het mogelijk?) Vandaag ga ik hier meer over vertellen. Pas op voor spoilers.

Waarom wilde ik deze film graag zien?
Ik keek al ongeveer een jaar uit naar Inside Out. Ik vond de naam van de film toen ik zocht naar 'upcoming Disney movies'. De beschrijving sprak me heel erg aan. Emoties omgezet in karakters die de hoofdrol spelen in een film? Zeker zo'n 80% van de film die zich afspeelt binnen één hoofd van een karakter? Al met al maakte de film mij behoorlijk nieuwsgierig. Ik was dan ook door de dolle heen toen we naar de film gingen.


Waar gaat de film in het kort over?
De film begint met de geboorte van het meisje Riley. Tegelijk met Riley worden in haar hoofd ook haar vijf emoties geboren. Anger, Sadness, Fear, Disgust en Joy. Deze vijf zorgen ervoor dat Riley is wie ze is. Ze bepalen hoe Riley in situaties reageert en beïnvloeden zo haar herinneringen. Joy is eigenlijk de hoofdschakel van de vijf. Zij zorgt ervoor dat Riley gelukkige kernherinneringen krijgt en geen bange, boze, verdrietige of walgelijke. Anger zorgt dat Riley voor zichzelf opkomt, Fear waarschuwt haar voor gevaar, Disgust zorgt dat Riley niks verkeerds inneemt.. Maar wat voor nut Sadness in dit geheel genaamd Riley heeft? Dat ziet Joy niet in. Sadness en Joy zijn elkaars tegenpolen. Wanneer Sadness één van Riley's kernherinneringen blauw (verdrietig) maakt en ze samen met Joy en de kernherinneringen door een luchtkoker verdwijnt, zitten ze behoorlijk in de problemen. Disgust,  Anger en Fear blijven achter om Riley's keuzes te besturen die vanaf nu bestaan uit walging, woede en angst. Het is dan ook geen verrassing dat het niet goed gaat met Riley. Al de eilanden in haar hoofd met fijne herinneringen brokkelen langzaam af. Joy en Sadness moeten snel terug komen met de kernherinneringen. Lukt het om op tijd terug te komen en Riley's leventje weer zorgvuldig op te bouwen? En hoe zit het met Sadness? Wat is haar gave en zal Joy haar gaan waarderen om wie ze is?


Wat is het genre van de film?
Inside out is een animatiefilm.

Aan wie zou ik de film aanraden en waarom?
Haha, aan iedereen die van warme animatiefilms voor alle leeftijden houdt. Natuurlijk raad ik deze film aan bij Disney fans maar je hoeft echt niet per se fan te zijn om deze film geweldig te vinden. Er zit zo'n mooi verhaal in. :)

Wat vind ik minpunten aan deze film?
Het is niet echt een minpunt, maar ik zou wel wat meer scenes met Anger, Fear en Disgust willen zien. Zij kwamen vrij weinig in de film voor vergeleken met Sadness en Joy. Terwijl ze wel erg grappig waren om naar te kijken.

Wat vind ik goed aan deze film?
De verhaallijn, Bing Bong de superlieve olifant (bestaande uit onder andere suikerspin) uit Riley's jeugd, een goed plot maar met een enorm zielige wending die op de één of andere manier wel in het verhaal past.. Goed, dit klinkt misschien allemaal nog wat vaag, maar ik wil ook niet te veel verklappen. Watch it and you'll know what I mean. ^^


Wat voor cijfer zou je de film geven?
Een 9,5. Ik vond het een hele fijne film om naar te kijken. Hij had me van begin tot einde. Ik was naar de bios samen met wat vrienden en mijn zus. En één van mijn vrienden zat net als mij op het puntje van zijn stoel te balen door het onverwachtse PAUZE moment. Ugh, ik haat het als die tekst in beeld komt in de bios. Ook vind ik de karakters heel goed bedacht, vooral Bing Bong. En zoals ik al zei zit de verhaallijn heel goed in elkaar.

Well mensen, dit was mijn recensie van Inside out. Ik heb het idee dat ik niet uitgepraat raak over die film, hij spookt nog steeds door mijn hoofd en laatst heb ik Sadness nagetekend. Daarvan kan ik wel eventjes een afbeelding bij dit artikel voegen. :) Voor nu wens ik jullie nog een fijne avond en tot snel!








zaterdag 15 augustus 2015

10x wat ik denk dat belangrijk is in een relatie

Hee allemaal! Vandaag werd ik geïnspireerd door een liefdesliedje om een '10x' te maken. Ik had nooit verwacht dat ik dit artikel zou gaan schrijven, aangezien ik niet in een relatie ben of zelfs ook maar verliefd. Dit betekent niet dat ik liefde niet iets heel moois vind. Op basis van mensen om me heen, personages in boeken en films en mijn eigen 'prins op het witte paard' - beeld zal ik tien punten noemen wat volgens mij tekenen van echte liefde zijn.


1. Je wilt de ander beschermen, soms zelfs boven jezelf
Bijvoorbeeld dat hij aan de buitenkant wil fietsen zodat auto's eerder hem zouden raken dan jou of dat jij bezorgd bent wanneer hij zich niet goed voelt. Zorgen voor elkaar eigenlijk. 

2. Je doet dingen voor elkaar
Jij gaat een keer mee naar die sportwedstrijd waar je eigenlijk helemaal geen zin in had en hij kijkt samen met jouw die ene romantische film. Om maar een best wel cliché voorbeeld te noemen. Maar jullie snappen vast wel wat ik bedoel. Je kunt niet altijd je eigen willetje volgen als je je leven wilt delen met iemand. Dan zul je compromissen moeten sluiten en iets voor elkaar moeten doen.


3. Respect voor elkaar
Je kunt mensen niet veranderen en ieder mens heeft zijn of haar 'grillen'. Ik vind dat je respect moet hebben voor de hobby's en smaak van een ander. Als twee mensen elkaar leuk vinden en ook elkaars minder leuke kanten kunnen accepteren en respect voor elkaar tonen.. Dan ben je denk ik al een heel eind.

4. Het gevoel hebben dat die ander er altijd is
Niet letterlijk natuurlijk. Ik bedoel niet dat je je verkering midden in de nacht wakker moet kunnen bellen en op ieder moment van de dag.. Nee, maar gewoon dat je wéét dat je altijd bij diegene terecht kunt. Figuurlijk gezien. Dat diegene jouw verhalen wil horen en dat je gehoord word is belangrijk. 

5. Een paar gezamenlijke interesses
Je hoeft heus niet alles hetzelfde leuk te vinden ( ik heb bijvoorbeeld liever ook een aantal eigen dingen), maar het is wel handig om een aantal gezamenlijke interesses te hebben. Als je niets gemeen hebt, wordt het lastig om samen iets te doen dat je beide leuk vind en loopt het eerder vast.


6. Spontaniteit
Het lijkt me fijn dat diegene je verrast en je niet alles hoeft te plannen. Een onverwachts uitje of een liedje bij een radiozender dat hij speciaal voor jou heeft aangevraagd. Een klein cadeautje of een kaartje/brief. Spontaniteit is eigenlijk heel breed, maar het lijkt me leuk als zoiets echt van beide kanten komt. Als je beide spontaan bent en de ander verrast zal het denk ik niet gauw saai worden.

7. Vertrouwen
Dit kan een uitdaging zijn, maar vertrouwen is de basis van iedere soort relatie. Ook bij vriendschappen. Je moet erop kunnen vertrouwen dat je geliefde jou nooit zou voorliegen of bedriegen en ook op vrienden moet je kunnen vertrouwen dat zij jou geheimen geheim houden en niet tegen je liegen of over je roddelen. Wanneer ik het gevoel heb dat ik iemand kan vertrouwen, voel ik me de koning te rijk. Wanneer je mensen vertrouwt, voelt dat echt heel goed. :) Aan de andere kant moet iedereen ook bewijzen dat hij of zij vertrouwen waard is. Zowel zelf als degene waarmee je bent. Als je verkering bijvoorbeeld heel panisch doet wanneer je in de buurt van zijn of haar telefoon komt, krijg je andere ideeën dan wanneer je er gewoon je ouders mee mag bellen of iets op mag zoeken. In de quote hieronder staat dat je spelletjes speelt als er geen vertrouwen kan zijn. Dit hoeft denk ik niet altijd zo te zijn maar het kan wel dat één van beide een spelletje met de ander speelt.


8. Eigen dingen
Zoals ik al zei, vind ik het zelf belangrijk om ook mijn eigen dingen te hebben. Mijn eigen vrienden, hobby's, opleiding etc. Gewoon dingen die me gelukkig maken los van mijn relatie, dingen die mij mij maken. :)

9. Op je gemak voelen
Deze spreekt misschien best wel voor zich, maar het is belangrijk om je op je gemak te voelen bij je verkering maar ook bij diegene thuis. Tenminste dat is het wel het fijnst. Wanneer je goed met die familie kan en je thuis voelt, ben je een stuk relaxter als je daar bent.


10. Laten gaan
Misschien is dit wel het moeilijkste aan liefde. Laten gaan wanneer je weet dat iets niet goed voor jezelf is of voor de ander. Toch is loslaten soms ook een vorm van liefde. Dit is een heftig voorbeeld, maar stel dat iemand waar je veel omgeeft zo ernstig ziek is dat diegene geen toekomst meer heeft.. Dan wil je niet loslaten, maar soms is het wel beter voor diegene zelf. Ik heb zelf nog nooit zo'n situatie meegemaakt en het lijkt me onbeschrijfelijk moeilijk. Ik word al akelig als ik eraan denk. Je kunt de voorbeelden ook veel minder heftig nemen. Stel je voor; je relatie is uit om wat voor reden dan ook. De één wil verder met zijn of haar leven en de ander is nog verliefd. Dan is het ook liefde als je die ene laat gaan om diegene verder te laten gaan.

Goed, dit waren mijn '10x wat ik denk dat belangrijk is in een relatie'. Met een YouTube 'love list' op de achtergrond is het me gelukt om 10 dingen 'op papier' te krijgen. Ik denk dat deze dingen erg belangrijk zijn. Ik hoop dat jullie het ook een mooi artikel vonden. Ik wens iedereen nog een fijne avond en alvast een goede nacht. Welterusten!

donderdag 13 augustus 2015

10x wat deze vakantie geslaagd maakt

Hee allemaal! Op dit moment zit ik achter Hilly's laptop omdat ik daar logeer. Gelukkig hebben Hilly en ik precies dezelfde laptop, dus hoef ik niet aan het toetsenbord te wennen. Wat ik vandaag wil gaan doen is iets nieuws op ItsAllAboutMarly. Het heet '10x'. Dit zal een serie worden op mijn blog. In elk artikel noem ik tien dingen over een bepaald onderwerp. Wat het precies inhoudt zullen jullie wel merken. Vandaag ga ik van start met '10x wat deze vakantie geslaagd maakt' aangezien de vakantie bijna is afgelopen. Ik heb enorm zin in het nieuwe schooljaar met al haar uitdagingen, maar heb ook een fijne vakantie gehad. En dit is waarom:

1. We zijn naar Terschelling geweest!
Een enorm belangrijk punt; een dag naar mijn lievelingseiland, mijn tweede thuis. Eventjes over het strand lopen, eventjes met je voeten in de zee, fietsen door de duinen en allemaal leuke herinneringen ophalen.. Heerlijk. Dat doet me altijd goed. Klik hier voor het artikel over de dag Terschelling. 


2. Ik heb veel superleuke momenten gehad met mijn zus.
Ik heb een nachtje gekampeerd in een tent met mijn zus. Dit was de eerste keer dat ik ging kamperen, maar het was echt gezellig. Verder hebben geweldige verhaallijnen bedacht, heel veel gelachen om de domste dingen.. Gewoon heel fijn die dagen. Ik kan helemaal mezelf zijn met haar en andersom. We lijken veel op elkaar, vinden dezelfde dingen leuk. Sis time is één van de leukste dingen als je het mij vraagt.

3. Ik heb veel tijd doorgebracht met mijn ouders.
Deze vakantie ben ik er regelmatig op uit geweest met mijn ouders. Tijdens de 'puberteit' is dit ook wel eens minder geweest. De tijd dat je alles stom of saai vind wat je ouders willen en je eigenlijk niet meer mee wilt te fietsen of naar een museum.. Maar die tijd is nu voorbij. Ik vind het fijn om tijd met mijn ouders door te brengen en samen een hoop leuke herinneringen te maken. Ik hou van niemand zoveel als van hen en dat is ook nooit anders geweest. :)

July journaling challenge prompts

4. Ik heb de july journaling challenge gedaan.
Ik had nog nooit zo'n lange challenge gedaan op ItsAllAboutMarly dus ik ben er best wel trots op dat ik de hele maand bezig ben geweest met één challenge. Ik heb erg leuke herinneringen aan de july journaling challenge. Er zaten emotionele maar ook grappige uitdagingen bij. Juist van de variatie heb ik erg genoten. Elke dag iets compleet anders; Dat sluit wel aan op hoe mijn blog er normaal uit ziet. Ik blog over van alles en nog wat.

5. Ik heb 2x gebarbecued. 
De eerste keer was bij een vriendin thuis met haar familie en de tweede keer was met dezelfde vriendin met mijn familie bij mij thuis. Ik vind het leuk om te zien hoe ieder gezin toch weer een beetje anders barbecuet. Ik vond beide keren heel erg leuk maar ik hecht veel waarde aan de jaarlijkse barbecue met mijn familie. Dit doen we ieder jaar, de zin zegt het al. Ik genoot daar vroeger erg van en dat doe ik nu nog steeds. Het is echt zo'n fijn familiemoment en bovendien was mijn opa er vroeger ook vaak bij..


6. Ik ben naar 2 (morgen 3) leuke films in de bios geweest.
Yes, morgen gaan we naar papertowns en ik ben deze vakantie al naar inside out en minions geweest. Veel bios en met leuke mensen. Die combinatie maakt de gebeurtenissen onvergetelijk. Ik vind naar de bios sowieso één van de leukste uitjes en deze films wilde ik ook heel graag zien. ( Vooral inside out. :p)

7. Ik ben weer gaan lezen.
Ik hield altijd al van lezen (vanaf het moment dat ik het kon, daarvoor was ik gek op verhaaltjes horen voor het slapengaan bijvoorbeeld) maar de laatste tijd deed ik het minder. Het duurde maanden voor ik een boek uit had en ik liet de hobby een beetje links liggen. In de zomer heb ik het lezen weer opgepakt omdat de denkbeeldige stapel met boeken die ik graag wil lezen alleen maar groeit. En guess what? Ik zat binnen no time weer helemaal in de boeken en ik moet zeggen dat het heerlijk voelt. Lekker wegkruipen in een andere wereld vanuit een ander personage. Klik hier om mijn recensie van 'Dwaaleiland' te lezen. 


8. Ik ben naar de Pooh shop in Helmond geweest.
Een droom die eindelijk uit mocht komen. Mijn ouders en ik gingen naar de Disney winkel in Helmond. Ik heb leuke dingetjes gekocht en er een paar uur rondgedwaald. Ik was echt dolgelukkig en in de z(w)evende hemel. Bedankt dat jullie me meenamen daarnaartoe. :) Wie het artikel over deze geweldige dag wil lezen moet hier eventjes klikken.

9. Ik ben weer een dagboek begonnen.
Oké dit is nog maar een week zo, maar het is een goed begin. Een paar jaar geleden hield ik heel goed een dagboek bij maar toen ik het later weer wilde proberen mislukte het steeds. Nu schrijf ik iedere dag weer in mijn dagboek en ik moet zeggen; het lucht op. Het is fijn om je hele dag, leuke en minder leuke dingen, ergens neer te kunnen gooien. Voor mij is schrijven althans de manier. 


10. We zijn een paar keer heerlijk uit eten geweest.
Naar de mac zoals ik aan het begin van de vakantie heel graag wou, maar ook echt uit eten naar restaurants waar je langer zit zeg maar. :p Ik heb in één van die restaurants de kip gyros met tzatziki saus ontdekt. Dat is kip met kruiden met daaroverheen een saus van yoghurt met o.a. knoflook. Heerlijk! Dat bestel ik nu dus ook bijna iedere keer als we daar eten. Eigenlijk tegenwoordig gewoon iedere keer.

Well, dit was het artikel voor vandaag en hiermee rond ik ook het eerste artikel van '10x' af. Ik hoop dat jullie het leuk vonden, ik ben er in ieder geval enthousiast over. Ik ben dol op het maken van lijstjes en nu heb ik een manier gewonden om het op een leuke, mooie of grappige ( hangt van het onderwerp af) in mijn blog te verwerken. :) Ik wens jullie allemaal nog een fijne avond en wij spreken elkaar snel weer!